Zaterdag 17 februari 2024

20.15 uur

 

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber

Romantische muziek van

Frédéric Chopin en

Charles-Valentin Alkan


 P R O G R A M M A

 

volgt t.z.t.

 

 


Toelichting:

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet slaat de handen ineen en laat zich van zijn meest romantische kant zien in werken van klavierleeuwen Frédéric Chopin en Charles-Valentin Alkan.

 

Frédéric Chopin vergaarde roem als de romanticus met de gouden vingers. Minder bekend is Charles-Valentin Alkan, zijn collega wiens pianowerken behoren tot de moeilijkste ooit geschreven. Beiden waren virtuoze pianisten, vrienden én buren in het Parijs van de 19e eeuw. Zij vormen het decor voor een nieuw programma van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet in een romantisch en virtuoos concert waarbij alle klarinetten uit de kast worden gehaald voor de lyrische klanken van Chopin en de duivelse capriolen van Alkan.

 

Het verhaal gaat dat Chopin zo onder de indruk van Alkans technische virtuositeit was dat hij opmerkte dat Alkan drie handen had in plaats van twee had. Gelukkig heeft het NAKK er samen acht!

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet bestaat uit de vier veelzijdige klarinettisten Sergio, Bart, Tom en Jesse.

De vier heren zijn allen opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en het is samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, kortweg het NAKK maakt.

Het kwartet is al elf jaar een graag gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.

 

Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en presenteerde in 2017 in het Concertgebouw in Amsterdam haar debuut-cd "Ode aan Amsterdam", gevolgd door de sequel "New Amsterdam Stories" in 2019. 

In 2021 presenteerde het ensemble haar door pers en publiek enthousiast ontvangen derde CD "Wunderhorns" met muziek van Gustav Mahler. De Volkskrant schreef hierover: "Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet weet wel raad met de ongekende rijkdom aan kleur en emoties van Mahler" en het NRC Handelsblad schreef: "De vier klarinettisten bereidden van alle Mahler-ingrediënten een album dat smaakt naar meer".

 

Ook internationaal is het NAKK actief. Het ensemble maakte tournees naar landen met een bijzondere muziekcultuur, zoals Bulgarije, Portugal en Brazilië. De opgesnoven invloeden zijn terug te horen in de diverse gevarieerde programma's.