OVER ONS

Elk concertseizoen weer een verrassing.... al 35 jaar!

 

35 jaar Concertstichting Hillegersberg  en dus een 7e lustrum, dat vraagt om een speciale invulling van het concertseizoen. Het bestuur hoopt er dan ook in te zijn geslaagd om de serie van 2019-2020 te kunnen markeren als een nieuw hoogtepunt in alle jaren dat de Concertstichting zo’n belangrijke culturele bijdrage levert aan het muzikale leven in Hillegersberg. Het bestuur is dankbaar voor alle donateurs die ons al zo lang, of sinds kort, steunen. 

 

De Concertstichting kan ieder seizoen weer rekenen op de soepele en plezierige samenwerking met koster Frans van Vliet en zijn medewerkers, onze vaste vrijwillige kassahulpen Loes Wijnbergen en Carla van den Ende, de geluidstechnici die de concerten op cd vastleggen voor ons archief, onze vaste vleugelleverancier Arie Keijzer, en Sijmen Aleman die al zoveel jaren verantwoordelijk is voor de  vormgeving van onze posters, programma’s en de concertagenda. 

 

Kortom: met zoveel waardering, medewerking en steun hoopt de Concertstichting nog lang (en gelukkig) haar werkzaamheden voort te kunnen zetten met als uitgangspunt:

  • diversiteit
  • hoge artistieke kwaliteit
  • ruimte voor jong talent  

Het bestuur weet zich hierin gesteund door de vele positieve reacties die zij na afloop van de concerten mag ontvangen. Niet alleen van de bezoekers maar ook van de musici, die zich lovend uitlaten over het prachtige interieur van de kerk, de fraaie akoestiek, de intieme sfeer en het aandachtige publiek.

Hieronder is de tekst opgenomen van Loes Wijnbergen, dochter van de oprichtster van de Concertstichting, zoals deze in de concertagenda 2019-2020 is opgenomen.

Wat zou mijn moeder Cocky Wijnbergen-Dijkman er trots op zijn geweest dat de Concertstichting Hillegersberg, haar geesteskind, dit seizoen al haar 7de lustrum ingaat. Helaas is haar dat niet gegeven, maar wat heeft ze bij het 6de lustrum genoten van het optreden van de jonge musici. ‘Jullie moeten wel opschieten met je studie’, sprak ze hen toe, ‘want ik wil het allemaal nog meemaken’. 

 

Als donateur van het eerste uur mocht ik al heel wat musici van naam en faam beluisteren, van het Daniel Kwartet tot Combattimento Consort en van Ronald Brautigam tot Liza Ferschtman, om maar enkelen te noemen naast de vele jonge talenten. En zo zijn 35 jaar voorbijgevlogen met heel veel muzikale hoogtepunten.

 

Het begon ooit bij de restauratie van het orgel, begin jaren tachtig. Van de prachtige akoestiek moesten toch meer mensen kunnen genieten, vond mijn moeder. Ze voegde de daad bij het woord, begon concerten te organiseren en richtte de Concertstichting op. Als geboren en getogen Hillegersbergse kende ze zo velen, en slechts een enkeling had het lef om ‘nee’ te zeggen als zij wees op het belang om donateur te worden. Dat belang is er nog steeds: in het huidige tijdgewricht is de Concertstichting voor het grootste deel afhankelijk van de bijdragen van donateurs en sponsors. 

 

Graag wil ik deze gelegenheid aangrijpen om de bestuursleden eens in het zonnetje te zetten. Zij verzetten allen geheel vrijwillig zó veel werk om ons elk seizoen van mooie concerten te laten genieten. Waardering daarvoor kwam in het verleden toen mijn moeder de legpenning van de toenmalige deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek ontving, en in december 2014 volgde een memorabel moment toen burgemeester Aboutaleb tijdens een concert de Erasmusspeld uitreikte aan de voorzitter van het bestuur Joke de la Rie.

 

Hoe meer begunstigers, des te mooier kan het bestuur programmeren. En wat is het bestuur daar in dit jubileumseizoen weer goed in geslaagd. Vaak is een concert net even ‘anders dan anders’, door de samenstelling van het ensemble of door het programma. Zie bijvoorbeeld de zelden uitgevoerde Misa Criolla in november, het kerstconcert, verzorgd door de Roden Girl Choristers samen met Wishful Singing, of het middagconcert in november met brieven en werken van het echtpaar Schumann. 

 

Een hoogtepunt vormt ook het  jubileumconcert, waar we ‘onze’ Joachim Eijlander weer mogen begroeten. De afgelopen drie jaar verzorgde hij het middagconcert in februari. Nu brengt hij een speciaal feestelijk programma: Cello à Trois. Gratis toegankelijk voor donateurs en introducés met afsluitend een hapje en drankje! ‘Alle reden om donateur te worden, mocht u dat nog niet zijn’, schreef mijn moeder vijf jaar geleden in haar voorwoord, en ik zeg haar dat graag na.

 

Kortom, er staat ons weer een grandioos seizoen te wachten en ik hoop dan ook velen van u iedere maand te mogen begroeten.

Loes Wijnbergen