Zaterdag 18 maart 2023

20.15 uur

 

Camerata Delft & Wendy Roobol

 

'Met tranen langs haar wangen'

Een passieconcert in kleine bezetting 

Quirine van Hoek en Ana Vasic (viool) | Ruben Sanderse (altviool)

Lotte Beukman (cello) | Hendrik-Jan Wolfert (contrabas)

Wendy Roobol, sopraan | m.m.v. Marc Krone, stemacteur en regie

 

Werken van Pärt en Boccherini (Stabat Mater)

 

 

P R O G R A M M A

 

Arvo Pärt (1935)

Psalom - voor strijkkwartet

 

Luigi Boccherini (1743-1805)

Stabat Mater - voor sopraan en strijkkwintet (1781) 

I. Stabat mater

II.Cujus animam

III. Quae moerebat

IV. Quis est homo

V. Pro peccaris

VI. Eja mater

VII. Tui nati

VIII. Virgo virginum

IX. Fac ut portem

X. Fac me plagis

XI. Quando corpus


Toelichting

Met tranen langs haar wangen verklankt het ondenkbare verdriet van Maria, de moeder van Jezus, staande naast haar gekruisigde zoon, en de wens van de buitenstaander om dit verdriet met haar te delen, mee-te-lijden. Vele componisten hebben door de eeuwen heen de oorspronkelijke, 13e eeuwse tekst van het Stabat Mater op muziek gezet. Camerata Delft speelt de weinig uitgevoerde versie voor sopraan en strijkkwintet van de laat 18e eeuwse Luigi Boccherini, die tegelijkertijd schrijnend en troostrijk, tegelijkertijd ‘Italiaans’ frivool en contemplatief is. Boccherini, zelf virtuoos cellist, wordt beschouwd als de uitvinder van het strijkkwintet. Zijn kwintetten hebben meestal twee cellopartijen, maar in dit geval is er een toegevoegde contrabas, die het geheel diepte en melancholie geeft.

De titel van dit concert, Met tranen langs haar wangen, is afkomstig uit de poëtische vertaling van Willem Wilmink. Speciaal voor dit project schreef Marc Krone een nieuwe Nederlandse hertaling die de luisteraar direct meeneemt in het rauwe verdriet van de moeder voor het lot van haar gedode kind. Hoe wreed is het, dat de mooiste, meest hemelse muziek voortkomt uit de meest ondenkbare pijn die een moeder kan treffen ...

Het Stabat Mater wordt voorafgegaan door het korte, meditatieve Psalom voor strijkkwartet van Arvo Pärt, waarmee de luisteraar direct in de contemplatieve sfeer zal worden meegetrokken.

Wendy Roobol en Camerata Delft:

Wendy Roobol maakte in 2019 de cd ‘Maria, dolce Maria’, met o.a luitist Arjen Verhaghe, gewijd aan 17 eeuwse Maria-liederen. Vanwege haar warme heldere en flexibele stem die heel mooi past bij de vroegklassieke muziek van Boccherini, is zij de perfecte zangeres voor dit Stabat Mater. Wendy en Camerata Delft werkten al eerder samen, onder andere in een succesvolle geënsceneerde versie van Bach’s Boerencantate en Koffiecantate, maar ook in bijvoorbeeld Bach’s Weihnachtsoratorium en Johannes Passion. Daarbij bleek de kamermuzikale instelling van Wendy wonderwel aan te sluiten bij de open, flexibele manier van musiceren van Camerata Delft. De strijkers van ensemble Camerata Delft, die hun sporen verdiend hebben in diverse ensembles in binnen- en buitenland en zowel gespecialiseerd zijn in oude als in nieuwe muziek, spelen in dit programma op historische instrumenten met darmsnaren, in een stemming (430Hz) die in Boccherini’s tijd gebruikelijk was maar die ook de muziek van Pärt een extra rouwrandje geeft.

 

De combinatie van oude en nieuwe muziek is Camerata Delft op het lijf geschreven; een van de speerpunten van het ensemble is het bouwen van bruggen tussen oude en (daarop gebaseerde) nieuw gecomponeerde muziek.

Marc Krone heeft vele producties op zijn naam staan, waaronder Zucker, Aida, Les Pêcheurs de Perles, Ein Abend met Kurt Weill, Wie is Loesje?, Eugen Onegin, Der Zigeunerbaron, Der Freischütz, Dialogues des Carmelites, West Side Story, en Bonifatius de Musical. Hij regisseerde de eerste Nederlandse Opera’s ooit: Bacchus, Ceres en Venus en De triomferende Min, en werkte samen met o.a. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Blazers Ensemble, Opera Zuid, Het Charkov Staatsballet en Camerata Trajectina. In Nederland maakte hij deel uit van het ‘Werkteater’ waar hij, als acteur en regisseur, verantwoordelijk was voor het ontstaan van meer dan dertig producties. Hij is als docent verbonden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en het Conservatorium te Amsterdam.