Zaterdag 16 november 2024

20.15 uur

 

Daan Oostdam

piano

Werken van Medtner, Skrjabin en Ravel


 P R O G R A M M A

 

Nicolaj Medtner (1880-1951)

Uit: Sonate Idylle, Op. 56
I. Pastorale. Allegretto cantabile

 

Uit: Vergessene Weisen, Op. 38

I. Sonate Reminiscenza

 

Alexandr Skrjabin (1872-1915)

Sonate-Fantasie no. 2 

Andante - Allegro vivace

 

5 Préludes Op. 16

1. Andante
2. Allegro
3. Andante cantabile

4. Lento

5. Allegretto

 

Maurice Ravel (1875-1937)

Valses nobles et sentimentales
I. Modéré - très franc
II. Assez lent - avec une expression intense

III. Modéré
IV. Assez animé
V. Presque lent - dans un sentiment intime

VI. Vif
VII. Moins vif
VIII. Épilogue. Lent

 

Nicolaj Medtner

Uit: Acht Stimmungsbilder op. 1:

I. Prolog. Andante cantabile 

 


 

 

Over de musicus:

 

Daan Oostdam (1997) is klassiek pianist en woont in Amsterdam. In 2023 behaalde hij zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Frank Peters, en Frank van de Laar.

 

Hij heeft een grote liefde voor het romantische pianorepertoire: ‘Ik houd enorm van componisten zoals Rachmaninov, Medtner en Chopin, omdat ik gegrepen word door de lyrische expressiviteit en dramatiek die in hun muziek te vinden is’. In de afgelopen jaren heeft hij prijzen gewonnen op verschillende concoursen en neemt hij regelmatig deel aan festivals.

 

In 2023 werd Daan uitgenodigd om deel te nemen aan l’Academie Musicale de Villecroze. Hij volgde lessen bij muzikale grootheden als Avedis Kouyoumdjian, Lilya Zilberstein, Jan Wijn en Alexandar Madzar dankzij de steun van muziek-fonds Stringendo.

 

Hij streeft er naar om zo veel mogelijk met anderen samen te spelen, omdat er weinig dingen leuker zijn dan samen muziek maken. Zijn pianotrio ‘Riedbach’ is vernoemd naar een prachtige plek in de Zwitserse alpen waar ze mooie herinneringen aan hebben. Daarnaast vormt hij een duo met cellist Simon Velthuis.

 

Daan vindt naast zijn ontwikkeling als pianist, veel inspiratie in het lesgeven. Sinds 2019 werkt hij als docent: ‘Ik wil mijn liefde voor muziek doorgeven, omdat ik weet hoe fijn het is om te ontdekken en te groeien in je eigen muzikaliteit. Die ontdekking en groei wil ik delen met mijn leerlingen’.

 

Daan haalt veel inspiratie uit de natuur. Als kind groeide hij op in een oude boerderij, en zijn ouders namen hem en zijn zus vaak mee naar de bergen. Tegenwoordig maakt hij elke zomer lange bergtochten. ‘Ik geloof dat de natuur geen esthetische fouten maakt. Vaak trek ik de bergen in of zoek het water op en altijd kom ik gelouterd terug. Lichter, als ik met een zwaar gemoed vertrok, geïnspireerd, als ik op een dood spoor zat. De natuur helpt me om te voelen wat belangrijk is.’ Wanneer hij niet achter de piano zit, vind je hem vaak buiten, op het water of op de tennisbaan, of bezig met het plannen van zijn volgende bergtocht.

 

Toelichting bij het programma:

 

In het begin van de 20e eeuw was Nicolaj Medtner (Moskou, 5 januari 1880 - Londen, 13 november 1951) in Rusland een belangrijk componist, net zo invloedrijk als bijvoorbeeld Skrjabin of Rachmaninov. Hij was ook een uitstekend pianist. In de halve eeuw waarin hij componeerde, veranderde zijn stijl nauwelijks. Zijn muziek is complex, maar heeft een intieme sfeer. Het is een voortdurende worsteling tussen zijn Duitse afkomst, zijn Russische geest (geboren en getogen Rus), het openstaan voor een nieuwe muzikale uitdrukking en een toegewijd conservatisme. Beethoven, Schumann en Goethe waren zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Medtner schiep bewust muziek voor een kleine kring ingewijden.

 

Aleksandr Skrjabin (Moskou, 6januari 1872 - 27april1915) wordt gerekend tot de grote vernieuwers van de klassieke muziek van de twintigste eeuw, met name op het gebied van de harmonie. Zijn werk wordt gekenmerkt door een gelukkige combinatie van strenge compositiestructuur (vasthouden aan de sonatevorm en veelvuldige gebruik van contrapunt en polyfonie) en lyrische bevlogenheid (harmonische, complexe ritmes en maatsoorten, veelvuldig gebruik van tempowisselingen en rubato). Het doel was een muzikaal equivalent te creëren van alle mogelijke fysieke sensaties (licht, kleur, temperatuur, beweging, geur, tast, seksueel genot). Hij associeerde toon sterk met kleur: in de 5e symfonie, “Prometheus”, wordt aan het orkest een kleurenklavier toegevoegd, dat, verbonden met een lichtinstallatie, tijdens de uitvoering de zaal in verschillende kleuren licht moet doen baden.

 

Maurice Ravel (Ciboure, 7 maart 1875 - Parijs, 28 december1937) was een Frans componist van Zwitsers-Baskische afkomst Hij geldt als een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw en, met Claude Debussy, als de belangrijkste impressionist in de klassieke muziek.

Ravel werd in 1889 toegelaten aan het Parijse conservatorium maar maakte zijn pianistenopleiding niet af. Hij keerde in 1897 terug op het conservatorium om bij Gabriel Fauré compositielessen te volgen en deed verschillende vergeefse pogingen om de Prix de Rome te winnen. In 1928 componeerde hij het pianoconcert in D voor de linkerhand “Concerto pour la main gauche” voor Paul Wittgenstein (broer van Ludwig Wittgenstein) die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm had verloren. In hetzelfde jaar kwam zijn bekendste werk Bolero tot stand.

Gedurende zijn laatste levensjaren was Ravel ten gevolge van een neurologische aandoening niet meer in staat te schrijven. Hij stierf op 28 december 1937, 62 jaar oud, in een Parijs’ ziekenhuis.