Foto: Pavel Osvik

Bennewitz Quartet

Harry Imre Dijkstra

Programma volgt

Het Bennewitz Quartet behoort tot de top van de internationale kamermuziekensembles. Dit wordt niet alleen bevestigd door hun prijzen in twee prestigieuze competities: Osaka in 2005 en Prémio Paolo Borciani in Italië 2008, maar ook door de waardering van de pers.

Al in 2006 schreef de German Frankfurter Allgemeine Zeitung: ‘… de muziek was opmerkelijk, niet alleen door de heldere structuur, maar ook door het prachtige toonpalet en de puurheid van de uitvoering...’

In 2004 ontving het kwartet The Prize of the Czech Chamber Music Society en in 2019 won het kwartet de Classic Prague Award voor the Best Chamber Music Performance van het jaar.

De klarinettist Harry-Imre Dijkstra speelt, componeert, arrangeert, reist, legt graag uit en maakt zich sterk voor minder bekend en Europees repertoire. Hij studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en doceerde er tegelijkertijd tijdens zijn solistenstudie.

Harry-Imre trad als solist op met orkest, maakte met jeugdorkesten tournees naar Rusland en Hongarije. Met zijn eigen ensemble gaf hij concerten in Europa en maakte hij opnames voor de Nederlandse en Tsjechische radio en de Hongaarse televisie.

Ook was hij deelnemer en docent op het befaamde Orlando Festival. Voor de Concertzender presenteerde en maakte Harry-Imre 440 programma’s over de Tsjechische muziek van de 20ste eeuw. Zo was hij ook te zien als deskundige in het programma ‘Reiziger in muziek’, over zijn geliefde componist Janáček. Hij is hoofdprogrammeur Classic FM, columnist en recensent van het muziekblad ‘Luister’. Het afgelopen seizoen maakte hij tournees naar festivals in Rusland en Oekraïne met een theatraal programma rond Tchaikovsky.

Op het programma staat het prachtige Klarinetkwintet in b opus 115 van Johannes Brahms. Hij componeerde het werk in zijn nadagen tijdens een verblijf in het befaamde kuuroord Bad Ischl. Het is of hij bij het schrijven op zijn leven terugkijkt met een milde en melancholische blik. Voor de pauze speelt het kwartet twee korte Tsjechische kwartetten, t.w.: Smetana - Kwartet nr. 2 en van Janáček het kwartet nr. 1 ‘Kreutzersonate’. Over een verrassende toegift wordt nog nagedacht. Maar dat de musici het Lustrumseizoen op feestelijke wijze zullen afsluiten, daar twijfelen we geen moment aan.

Foto: Pavel Osvik