Fancy Fiddlers

Biografie

Het strijkersensemble de Fancy Fiddlers bestaat uit viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar onder supervisie van de Hilversumse vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek.De jonge violisten komen uit het hele land wekelijks naar Hilversum voor hun individuele lessen. Daarnaast wordt iedere zaterdag samen met celloleerlingen van collega-docenten aan het Conservatorium van Amsterdam intensief kamermuziek gestudeerd in verschillende bezettingen onder de gemeenschappelijke noemer Fancy Fiddlers.

Het ensemble ontstond in 1984 toen er een uitwisseling werd georganiseerd met Hongarije. Sindsdien treden de Fancy Fiddlers veelvuldig op bij zeer diverse gelegenheden en op zeer diverse Nederlandse concertpodia, waaronder Het Concertgebouw, maar ook op podia door heel Europa tot zelfs in China. Tijdens hun concerten spelen de Fancy Fiddlers solistisch werk tot en met werken voor strijkorkest. De concerten zijn met name bedoeld om de jonge muziektalenten zoveel mogelijk podiumervaring op te laten doen.

Uit de Fancy Fiddlers zijn al vele solisten en ensembles voort-gekomen die hun weg naar de internationale podia hebben gevonden.

Uit de concertopbrengsten, uit bijdragen van de Fancy Fiddlers-Vrienden en uit giften van fondsen en sponsoren worden extra studiekosten betaald voor cursussen en masterclasses in binnen- en buitenland, die nodig zijn om deze jonge mensen een kans te geven hun grote talent te ontplooien te midden van een groot, internationaal aanbod.

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Sinfonia voor strijkers in C groot, RV 112 (1729-30)

Andante

Presto

Luigi Boccherini (1743-1805)

Strijkkwartet in d klein, opus 9 nr. 2, G. 172 (1770)

Grave – Allegro (deel 1)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Derde partita in E groot, BWV 1006 (1720)

voor viool solo

Gigue (deel 7)

Stanisław Moniuszko (1819-1872)

Strijkkwartet nr. 1 in d klein (1839)

Scherzo. Vivo (deel 3)

Finale. Allegro assai (deel 4)

Brandenburgs concert nr. 3 in G groot, BWV 1048 (1721)

[Allegro]

Tonny Eyk (1940)

Nuances pour cordes (2017)

for string orchestra

Franz Schubert (1797-1828)

Strijkkwartet nr. 1 in g klein/Bes groot, D 18 (1810/11)

Andante – Presto vivace (deel 1)

Leoš Janáček (1854-1928)

Idylla voor strijkers (1878)

Adagio (deel 5)

Scherzo (deel 6)

Felix Mendelssohn (1809-1847)

Strijkerssymfonie nr. 1 in C groot (1821)

Andante

Allegro

Coosje Wijzenbeek studeerde viool bij Davina van Wely aan het Conservatorium van Amsterdam. Al op jonge leeftijd had de pedagogie van het vioolspel haar speciale interesse. Na een aantal jaren in de praktijk werkzaam te zijn geweest (zij speelde in diverse ensembles en in het Radio Filharmonisch Orkest), heeft Coosje Wijzenbeek zich geheel op het lesgeven gericht.

Zij doceerde vele jaren vioolmethodiek aan het Conservatorium van Amsterdam en was verbonden aan de Jong Talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Op dit moment doceert Coosje Wijzenbeek aan de Sweelinck Academie voor Jong Talent aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij geeft cursussen en masterclasses in de Verenigde Staten (Universiteit van Bloomington, Indiana), in Zwitserland (zoals haar zomercursus in Ftan) en in Kloster Schöntal en Goch in Duitsland. Verder doceerde Coosje Wijzenbeek van 2011 tot 2018 aan de Internationale Musikakademie in Liechtenstein.

Naast haar omvangrijke lespraktijk voor jonge viooltalenten is Coosje Wijzenbeek de inspirator en drijvende kracht achter de Fancy Fiddlers.

In 2007 werd aan Coosje de Kersjes van de Groenekan-prijs uitgereikt. Deze speciale prijs kreeg zij voor haar bijzondere verdiensten in het opleiden van jong talent.