Atar Trio

Het Atar Piano Trio werd opgericht in 1996 in Jerusalem. Het trio werd gecoacht door beroemdheden als Prof. Binyamin Oren, Prof. Jerome Lowenthal en het Altenberg Trio in Wenen.

Het Atar Trio heeft een uitgebreid, gevarieerd repertoire en heeft een unieke klank gecreëerd met originele en avontuurlijke muzikale projecten. Zij brengen nieuwe interpretaties van Joodse, Israëlitische en wereldmuziek, laten historische muziek herleven en duiken in het traditionele en hedendaagse kamermuziekrepertoire. Het Atar Trio voert tientallen concerten uit in Israël, Europa en de VS en is daarmee een van de vooraanstaande Israëlische kamermuziekensembles. Hun projecten worden ondersteund door de Israëlitische Ambassades en door de Rabinovich Foundation of Arts. Naast hun optreden in festivals en belangrijke kamermuziekseries zijn zij regelmatig te horen en te zien in radio- en tv-programma’s. Hun laatste tournees vonden plaats in Italië, Oostenrijk, Hongarije, de Tsjechische Republiek en Duitsland.

Het trio werkt samen met prominente musici en componisten, zoals zangers: Yeela Avital, Ofer Callaf, Ruth Levin, acteurs: Eran Zur, Benny Hendel; en componisten waaronder Michael Wolpe, Yitshak Yedid, Dikla Baniel, Arik Shapira and Judith Shatin. Het piano trio no. 2 ‘From Jewish Traditions’ van B. Yusupov dat vanavond op het programma staat, is speciaal voor hen geschreven.

J.S. Bach (1685-1750)

Pianoconcerto in A major BWV 1055

(Trio arrangement by Ofer Shelley)

Allegro

Larghetto

Allegro ma non tanto

B. Yusupov (1962)

Piano trio no. 2 "From Jewish Traditions"

Opgedragen aan het Atar Trio

Mayn Shtetele (Ashkenazi)

La yave de Espanya (Ladino)

Esh'al Elohai (Yemenite)

P A U Z E

J. Achron (1886-1943)

Hebrew melody

L. Bernstein (1886-1990)

West Side Story – a suite for trio

Arrangement - Shelley / Penaforte

Hebrew folk songs

A song cycle in a special setting

for a Baritone and trio

Jerusalem of gold, Katonti and others

Het Atar Trio streeft ernaar een multicultureel publiek te bereiken en probeert het plezier van het musiceren in kamermuziekverband over te brengen door middel van educatieve programma’s en masterclasses. Zij traden op tijdens officiële Israëlitische nationale gebeurtenissen zoals Yad Vashem, in de Hebrew University, bij het Ministerie voor Buitenlandse Zaken, de Jewish Agency en ACUM, de Israëlische organisatie voor componisten.

De thematische programma’s die zij brengen omvatten originele projecten die gebaseerd zijn op Ofer Shelley’s onderzoek en zijn arrangementen. Zo is er ‘A light in Your Window’, een verzameling van klassieke Israëlische volksliederen in een nieuwe bezetting voor trio en sopraan. ‘Chamber Jazz’ waarin jazz en blues samen komen in kamermuziek van Maurice Ravel en Paul Schoenfield, maar ook composities van Titshak Yedid voor het programma ‘A Simple Story’, een muzikaal theaterstuk voor een kamermuziekensemble en een acteur, gebaseerd op het verhaal van S.Y. Agnon.

De discografie van het Atar Trio bevat o.a. ‘Haydn & Shostakovich’, ‘A Light in Your Window’, ‘Childhood Scenes’en ‘Silence the Muses!’ Opnamen van werken van Turina, Piazzola & Ginastera zijn in voorbereiding.