ZATERDAG 21 JANUARI 2017

Frommermann - Nieuwjaarsconcert

Een stemmig en sprankelend 2017

‘licht & luchtig’, met ‘ernst & weemoed’

Recensie in het Dagblad van het Noorden: ‘De kracht van de Frommermannen zit in de algehele kwaliteit… De energie spat ervan af, de arrangementen zijn doorzichtig. Je hoort elke nuance, de heren behandelen elkaar met egards. Ieder zijn solo, interessante ensembles, mooie close harmony. En vooral goed repertoire dat dankzij dit ensemble (deels) van de vergetelheid wordt gered… Frommermann is een goudmijn die nog lang niet is uitgeput.’

Comedian Harmonists

Veronika, der Lenz ist da

Walter Jurmann/Fritz Rotter, arr. Harry Frommermann

Wir sind von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt

Friedrich Holländer/Robert Liebman, arr. Comedian Harmonists, transcr. Holger Reinhardt

Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin

Aldo von Pinelli/Ralph Maria Siegel, arr. Wijnand van Klaveren

Du passt so gut zu mir wie Zucker zum Kaffee

Nikolaus Brodsky/Fritz Rotter, arr. Harry Frommermann, transcr. Josef Westner

In einem kühlen Grunde

Friedrich Silcher/Joseph von Eichendorff, arr. Erwin Bootz

Hieronder een opname uit de jaren '20/'30 van "The Comedian Harmonists". Tenor is Harry Frommerman, oprichter van de band. De band trad tot 1935 als een close harmony formatie op.

Schubert

Erlkönig

Johann Wolfgang von Goethe/Franz Schubert, arr. Paul van Utrecht

Geistertanz

Friedrich von Matthison/Franz Schubert

Der Zwerg

Franz Schubert/Mattheüs von Collin, arr. Paul van Utrecht

Medley

Franzl Freunde Franz Schubert, arr. Wijnand van Klaveren

Nostalgia

Bel me even op 7.7.7.7.7.

Jacques Bess/Joop De Leur, arr. Mattijs van de Woerd

Il ne faut pas briser un rêve

George Bastyns/Jean Jal, arr. Harry Frommermann, transcr. Paul van Utrecht

Meneer Dinges weet niet wat swing is

Max Kannewasser/Joop de Leur, arr. Paul van Utrecht

Sixty seconds got together

Mack David/Terry Livingston, arr. Mills Brothers/Mattijs van de Woerd

Doe het electrisch

Louis Davids/Jacques van Tol, arr. Paul Pleijsier

The Love Bug will bite you

Pinky Tomlin, arr. Mattijs van de Woerd

Hollands Glorie

medley, arr. Wijnand van Klaveren

Comedian Harmonists

Ze waren een sensatie. Met hun repertoire, dat zich uitstrekte van klassieke liederen tot sentimentele schlagers, waren de Comedian Harmonists hard op weg de wereld te veroveren. Een close harmony boyband avant la lettre. Tot hen in 1935 door de nazi’s voor eeuwig het zwijgen werd opgelegd.

Vernoemd naar de oprichter van de legendarische groep zingen de klassiek geschoolde operazangers van Frommermann de sterren van de hemel. Een ode aan de Comedian Harmonists, een ode aan de vrijheid.

Schubert

Keizer van het Kunstlied. Icoon van de Romantische muziek. In imposante muziektempels overal ter wereld worden zijn noten plechtig opgediend en eerbiedig beluisterd. Maar Schubert is niet als standbeeld geboren. Integendeel. Een kort leven van vlees en bloed, van non-stop componeren met tegenwind. Amper erkenning, nog minder geld. Maar ook: een leven bol van muziek en poëzie, vol vrienden en geestverwanten. De Frommermannen reiken Franz door tijd en ruimte kameraadschappelijk de hand.

Nostalgia

Het programma wordt afgesloten met zeven bijzondere liedjes. Een combinatie van onverwoestbare successen. De heelmeesters van de oude lichte muziek duikelden pareltjes op uit de gouden doos. Ze zijn het meer dan waard om - opnieuw - gehoord te worden. Hier spat het plezier en de kracht van muziek ons om de oren. Onweerstaanbaar. Weinig artiesten houden zich nog bezig met het Nederlandse lied uit de eerste helft van de vorige eeuw. Frommermann doet dat gelukkig wel, met heel veel liefde en fraaie arrangementen.

De musici

Frommermann en de Comedian Harmonists

In 2005 bracht een Nederlandse gelegenheidsformatie een muzikaal eerbetoon aan de legendarische Comedian Harmonists. Dit concert op het Grachtenfestival was een revelatie, zowel voor het publiek als voor de musici. De onovertroffen liedjes van de Berlijnse boy band uit het interbellum sloegen in als een bom; het geraffineerde stemmenspel -nu eens romantisch of weemoedig, dan weer virtuoos of absurdistischbleek een ongekende bron van luisterplezier en speelvreugde. De heren op het podium besloten het niet bij die ene gelegenheid te laten en noemden hun formatie naar de oprichter van hun illustere voorgangers. Frommermann was geboren.

Al snel volgden vele optredens. In 2006 verzorgden zij het jaarlijkse Koninginnedagconcert op Paleis Noordeinde in Den Haag bijgewoond door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Met de voorstelling ‘De Stilte aan Stukken’ toerde Frommermann tijdens de seizoenen 2006/07 en 2007/08 door Nederland. In het seizoen 2008/09 maakte Frommermann een tournee met het theatrale concert ‘Holland-Amerika Lijn’, een voorstelling gewijd aan Nederlandse en Amerikaanse muziek uit de jaren 30 en 40 met begeleidende filmbeelden van Michael Helmerhorst. De heren traden in 2008 tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam op voor enkele duizenden mensen. Op 4 mei 2009 verzorgde Frommermann het Dodenherdenkingsconcert in Het Concertgebouw.

De groep heeft vijf cd’s opgenomen: ‘Music of the Comedian Harmonists’ (2006) en ‘Holland-America Line’ (2008) bij het label Challenge Records. De cd’s ‘Boum!’ (2011), ‘FrommerKerst’ (2014) en ‘10’ (2015) werden geproduceerd onder het eigen label Frommermann Records en uitgebracht in samenwerking met Harmonia Mundi. Alle cd’s kregen lovende recensies in de (inter)nationale pers.