ZATERDAG 19 NOVEMBER 2016

 

Wiener Kammersymphonie String Quintet

 

"Wien, Wien, nur du allein"

  

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Oostenrijkse Ambassade.

W.A. Mozart (1756-1791)

Die Zauberflöte (arr. anonymus 1808)

Ouverture

Allegro

Andante

Allegro Assai

Andante-Allegro

 

J. Haydn (1732-1809)

Divertimento in Es, op. 0 Hob: 6

Presto

Menuet-Trio

Adagio

Menuet-Trio

Finale-Presto

 

PAUZE

 

G. Mahler (1860-1911)

Uit de 4e Symfonie (versie voor strijkkwintet)

Allegro moderato

 

E.W. Korngold (1897-1957)

Märchenbilder

Mummenschanz - Vivace

Im Garten - Andante

Holzapfel und Schlehwein - Grotesker Trauermarsch

Wichtelmännchen - Molto vivace

Die Prinzessin auf der Erbse - Andantino

 

H. Gál (1890-1977)

Fünf Intermezzi, op. 10

Allegro con moto

Andantino

Presto

Allegro comodo 

Allegretto con grazia


De Musici

Vira Zhuk, viool

Aya Georgieva, viool

Barbara Palma, altviool

Sergio Mastro, cello

Felipe Medina, contrabas

 

Het Wiener Kammersymphonie String Quintet is een ensemble dat gevormd wordt door hoog getalenteerde musici. Het repertoire dat het ensemble brengt varieert van het ‘ijzeren’ klassieke repertoire tot 19 eeuwse en hedendaagse composities. Regelmatig staan ook werken van (ten onrechte) vergeten en minder bekende componisten op het programma waarmee de musici vaak hoge ogen gooien. 

 

Het kwintet werd opgericht in maart 2006, het ‘Mozartjaar’ en maakte zijn debuut in Spanje met een concertserie die geheel en al aan Mozart was gewijd. Zowel het publiek als de critici beoordeelden het ensemble als de beste vertolkers van dit genre gedurende het gehele seizoen. 

 

Op basis van deze ervaring stelde het ensemble een aantal projecten samen die opgedragen werden aan de tijdgenoten van Mozart. Een gedurfde ‘cross-over’ vond plaats in het Umbria Music Festival waar de zuivere Weense klassieke stijl verbonden werd met hip-hop dansmuziek. Al snel volgden optredens in de prestigieuze Vienna Musikverein en ontving het ensemble uitnodigingen voor talloze internationale festivals waaronder het Ankara Festival in april 2009 en vele Italiaanse theaters zoals het ‘Teatro N. Oiccinni’ in Bari, Ravello Festival, Alba Music Festival en side Music Festival in Turkije. Vervolgens trad het ensemble op in Zuid-Amerika (Brazilië, Argentina en Colombia) en Istanbul (Süreyya Opera).

 

Het ensemble is dan ook een graag geziene gast op vele podia en niet alleen in Europa, maar zelfs wereldwijd. Dat de musici tijdens hun vele reizen ook veel plezier beleven aan hun verblijf in verre oorden, blijkt wel uit de vele prachtige foto’s die hun muzikale leider, de cellist Sergio Mastro, keer op keer toevoegt aan hun facebookpagina. Een bijkomend probleem dat het kwintet ondervindt is dat de contrabas op hun vele reizen niet mee vervoerd kan worden. Voor de cello is al een extra plaats nodig tijdens hun vliegreizen, maar voor de grootte van een contrabas is dit echt teveel gevraagd. Aan de organisatie van de concerten dus keer op keer de vraag: ‘Kunt u ons helpen aan een contrabas?’ Gelukkig heeft de Concertstichting zulke goede contacten in de muziekwereld dat aan deze vraag voldaan kon worden. Onze dank gaat uit naar de musicus, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, voor het ter beschikking stellen van dit prachtige instrument