Foto: Merlijn Doormernik

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2018

Pianotrio Rodin

"Een reis om op te dansen"

T. Bretón (1850-1923)

Rubato, Andante moderato

Presto

Toelichting

Dit programma is een metaforische reis die begint in Spanje en, nadat we de Atlantische Oceaan zijn overgestoken naar Argentinië, eindigt in de Verenigde Staten van Amerika.

In 1864 ging Tomás Bretón naar Madrid om opgeleid te worden tot violist, pianist en componist aan het Conservatorium van Madrid. Hij was ook werkzaam als violist in het orkest van de Sociedad de Conciertos, opgericht in het Teatro de la Zarzuela. Zijn opera’s Guzman el bueno en Los Amantes de Teruel werden niet erg enthousiast ontvangen, maar ten slotte kreeg hij erkenning met zijn zarzuela La verbena de la paloma. Dit briljante werk geeft zijn Spaanse achtergrond weer.

Joaquín Turina, geboren in Sevilla, heeft met Albéniz, Granados en De Falla tot de herleving van de Spaanse muziek aan het einde van de 19de eeuw bijgedragen. Deze vier componisten gaven de Spaanse nationale muziek een vernieuwde vorm. Na zijn studie in zijn geboortestad ging Turina in de leer bij d’Indy en Moskovsky aan de Schola Cantorum van Parijs. Daar leerde hij o.a. Albéniz, de Falla, Debussy en Ravel kennen. In het Trio van Turina, oorspronkelijk bedacht als een bundel van drie nocturnes, vinden we drie contrasterende thema’s, elk op hun beurt beïnvloed door de lokale stijl van Andalusië.

Nadat we de Atlantische Oceaan zijn overgestoken vinden we een nieuwe wereld aan klanken. Astor Piazzolla was een Argentijnse tanguero (tangomuzikant), bandoneïst en componist. Zijn benadering van de tango zorgde voor een vernieuwing van de Tango, met een stijl die gebruikmaakt van dissonante harmonieën en gesyncopeerde ritmes, en brengt zodoende de Tango van de dansvloer naar de concertzaal.

De Argentijnse Luis Gianneo is in Buenos Aires geboren uit Italiaanse ouders. Zijn muziek heeft invloeden van populaire dansvormen en Argentijnse ritmiek. Güeya en Bailecito zitten vol met aantrekkelijke ritmes en mooie harmonieën.

Inmiddels zijn we aangekomen bij het eindpunt van onze reis. Paul Schoenfield werd geboren in de Verenigde Staten. Zijn bekendste werk is zonder enige twijfel Café Music, met zijn dansritmes en poëtische lyriek in de melodische passages. In de woorden van de componist: “Het idee om Café Music te componeren kwam in 1985 in Restaurant Murray in Minneapolis. Ik speelde daar met een trio om het diner op te luisteren met zeer gevarieerde muziek. Mijn intentie was om een stuk te schrijven in deze onderhoudende stijl, maar dan naar een hoger plan getild, zodat ik het zou kunnen uitvoeren in een concertzaal.” De invloed van de Amerikaanse muziek uit het begin van de 20ste eeuw is goed hoorbaar. Jazz, ragtime, lichte klassieke muziek, een beetje zigeunermuziek en de penseelstreken van de musicals van Broadway.

Musici

Trio Rodin (vernoemd naar de beroemde Franse beeldhouwer) behoort tot één van de veelbelovende jonge pianotrio’s van dit moment. Opgericht in 2011 in Utrecht met als doel zich te richten op een professionele loopbaan in de kamermuziek, nam het trio deel aan verschillende cursussen en masterclasses. Bij het prestigieuze Italiaanse Trio di Parma volgden zij een masteropleiding in de ‘Scuola superiore internazionale di musica da camera del Trio di Trieste’ in Duino (Italië).

Het trio richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen, van klassieke tot hedendaagse muziek. In die richting hebben zij deelgenomen aan de ‘Gaudeamus muziekweek’, een festival opgedragen aan de contemporaine muziek. Dankzij het programma ‘Call for composers’ had het trio de kans om samen met een groot aantal jonge talentvolle componisten te kunnen werken en gloednieuwe werken aan het repertoire toe te voegen.

Trio Rodin heeft concerten gegeven in Spanje, Ierland, Italië en Nederland. Ze speelden in de Kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, Vredenburg in Utrecht, Muziekgebouw in Eindhoven en de Toonzaal in Den Bosch. Ook traden zij op verschillende festivals op zoals ‘Het Grachtenfestival’ in Amsterdam, ‘Festival Mas i Mas’ in Barcelona, ‘Festival de Musica de Cámara Monteleón (Spanje) en het ‘Kilkenny Music Festival’ in Ierland.

Het trio won prijzen op verschillende internationale concoursen. Zij waren de winnaars van de Storioni Festival Prijs in 2013 in Den Bosch. Regelmatig zijn zij te beluisteren op nationale en internationale radiozenders waarmee zij aantonen een belangrijke plaats in te nemen in de wereld van de kamermuziek. Een fraai bewijs daarvan is ook het feit dat hun eerste album al twee keer op rij tot één van de ‘Favourite Albums’ van de maand door NAXOS werd verkozen. Een cd vol muziek van Enrique Granados, wiens honderdste sterfdag in 2016 werd herdacht.

Esther en Carles hebben elk een instrument uit de collectie van Het Nationaal Instrumentenfonds in bruikleen. Carles bespeelt een viool gebouwd door Guiseppe Fiorini in Zurich in 1930 en Esther een cello gebouwd door Hendrik Woldring in Groningen in 2006.