Francis Poulenc (1899-1963)

O Magnum Mysterium

Herbert Howells (1892-1983)

A Spotless Rose

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Wachet auf, ruft uns die Stimme (orgelsolo)

We verwachten een grote opkomst en raden u aan tijdig aanwezig te zijn.

Het aantal rolstoel-/scootmobielplaatsen is beperkt. Aanmelding daarvoor is gewenst

ten minste twee dagen voorafgaande aan het concert

bij de koster, de heer F. van Vliet via

telefoonnummer 06 22 91 38 87.

Hieronymus Praetorius (1560-1629)

Joseph Lieber

In Dulci Jubilo

Johann Christoph Pez (1664-1716)

Concerto Pastorella (orkest)

Pastorella

Grave - Allegro

Largo - Allegro

Grave - Andante

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

For unto us a child is born

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Gloria in D RV 589

Gloria in Excelsis

Et in terra pax

Laudamus te

Gratias agimus tibi

Propter magnam gloriam tuam

Domine Deus

Domine fili unigenite

Domine Deus, agnus Dei

Qui tollis

Qui sedes

Quoniam tu solus sanctus

Cum sancto spiritu

TOELICHTING

Sinds het kerstfeest zich in Europa tijdens de 4e eeuw tot een zelfstandig feest ontwikkelde, heeft het zich wereldwijd verspreid en worden er soms eeuwenoude liedteksten gebruikt bij de viering ervan.

Een aantal van deze vaak zeer oude teksten hoort u vanavond in concertvorm. Het zijn bijvoorbeeld de teksten van het Gloria uit de 4e eeuw, het gregoriaanse ‘O Magnum Mysterium’, het middeleeuwse ‘In Dulci Jubilo’ (een mengvorm van Latijn en volkstaal), ‘Joseph, lieber Joseph mein’ (onderdeel van het ‘Kindelwiegen’ in Duitsland) en het 16e eeuwse Marialied ‘A Spotless Rose’/ ‘Es ist ein Ros entsprungen’.

Door componisten uit alle tijden zijn deze teksten tot prachtige composities uitgebouwd. Het programma van vanavond biedt u hiervan een weergave in een collage van stijlen en bezettingen. U hoort Ribattuta Musica in zijn verschillende geledingen: koor a capella, orgelsolo, orkest, en als één ensemble in Händels ‘For unto us a child is born’ en Vivaldi’s Gloria, dat uit 12 delen bestaat. Tussen de koordelen worden door sopraan, alt, countertenor en bas solo’s gezongen.

Het Gloria, aanvankelijk in de 6e eeuw uitgesproken in de mis van kerstnacht, werd later ook in bijzonder feestelijke vieringen gezongen om deze te accentueren. Wanneer en waarvoor Vivaldi zijn Gloria heeft geschreven is niet exact bekend. Het behoort tot zijn belangrijkste werken en is groots opgezet in concertato-stijl, een stijl van samenspelen (concertare) waarbij groepen instrumenten of stemmen in afwisseling een melodie delen, bijna altijd boven een basso continuo, met onderscheiden delen, elk met een eigen bezetting en affect.

DE MUSICI

RIBATTUTA MUSICA, is een vocaal-instrumentaal ensemble met een vaste kern van 35 professionele musici. Een bevlogen samenspel van ervaren ensemblezangers, vocale solisten en musici. Ze spelen graag dicht bij het publiek zodat in een intieme sfeer een voelbare wisselwerking ontstaat. De samenstelling van het ensemble is afhankelijk van het programma. De mooie invulling van hedenavond is op ons verzoek samengesteld en prachtig opgebouwd.

Ribattuta is een muzikale term uit de Renaissance en is een type versiering waarbij de tonen snel herhaald en als het ware teruggespeeld worden. Als sportterm is het terug te vinden als ‘rebound’.

Dick Duijst studeerde aan het Utrechts Conservatorium orgel, piano en schoolmuziek bij onder meer Kees van Houten. Hij vervolgde na het behalen van het diploma docerend musicus zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium. Dick studeerde daar bij Barend Schuurman koordirectie en orgelimprovisatie. Na het behalen van zijn master degree dirigeerde hij vele jaren oratoriumkoren en vocale ensembles. Hij is verbonden als ‘organiste titulaire’ aan Eglise Wallonne in de Pieterskerk te Utrecht.

In 2005 richtte Dick Duijst Ribattuta Vocaal Ensemble op. Met dit vocaal ensemble van professionele zangers trad hij op in vele concertseries., zoals vocale series van Musis Sacrum, Muziekgebouw ’t IJ en Pieterskerk Utrecht. Ribattuta kreeg uitnodigingen voor concerten in België en Portugal. Vele opnames werden er gemaakt door Ribattuta onder leiding van Dick voor Radio 4 en Brava TV. Dick Duijst wordt geroemd om zijn avontuurlijke programmering.

Dick Duijst is sinds 2015 artistiek leider en dirigent van Ribattuta Musica een professioneel vocaal en instrumentaal ensemble. Een nieuwe opzet met nog meer muzikale mogelijkheden.