Zaterdag 17 september 2022

20.15 uur

 

Hanna Shybayeva

 piano

 

 

 

Werken van Franck, Bach/Kempff, Liszt, Messiaen en Skrjabin


 P R O G R A M M A

 

  C. Franck (1822-1890)

Prélude, Fugue et Variation, op.18

 

J.S. Bach (1685-1750) 

W.Kempff (1895-1991)

Uit 10 Bach-transcripties voor piano:

Siciliano uit de 2e fluitsonate (BWV 1031)

 

‘Wir danken dir, Gott, wir danken dir’

(Sinfonia, Ratswahlcantate BWV 29)

 

‘Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ’

(Choralvorspiel BWV 639)    

 

F. Liszt (1811-1886)

Fantasie und Fuge über das Thema B-A-C-H

 

La Gondole lugubre

 

Uit Années de Pèlerinage, S.163:

Angelus! Prière aux anges gardiens

Sunt lacrymae rerum

 

O. Messiaen (1908-1992)

Uit Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus:

nr. 11 Première communion de la Vierge

 

A. Skrjabin (1872-1915)

Poème Satanique op.36


Toelichting:

Muziek en religie zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Religie is een eindeloze bron van inspiratie voor veel kunstenaars zowel uit het verleden als in de huidige tijd. Dit programma bevat een overzicht van een aantal symbolische werken van componisten die religie als een ondeelbaar stuk van hun leven ervoeren en hun persoonlijke relatie met de Schepper in hun muziek wilden laten horen, niet alleen de vreugde, maar ook hun frustraties en emotioneel lijden.

Hanna Shybayeva

De Nederlandse/Belarussische pianiste Hanna Shybayeva, geboren in 1979 in Minsk, begon haar pianostudie op zesjarige leeftijd. In 1999 kwam zij naar Nederland waar zij in 2005 haar Master of Music behaalde, met de hoogste onderscheiding. Zij won diverse prijzen op internationale concoursen, waaronder in 2001 beide topprijzen van de YPF National Piano Competition, waardoor zij als soliste met het NedPho in het Concertgebouw haar opwachting maakte. Sinds 2013 is Hanna als pianodocent verbonden aan de Internationale Anton Rubinstein Academie in Düsseldorf/Conservatorio Giacomo Puccini La Spezia (Italie) en het Conservatorio Giacomo Puccini in la Spezia (Italie).

 

Vanaf 2008 is Hanna lid van het New European Ensemble, een van de meest innovatieve en dynamische ensembles voor nieuwe muziek. Met de Italiaanse jazzpianist en componist Gianluca di Ienno vormde Hanna in 2014 een duo. Met “Pianologues” laten zij zich inspireren door modern, klassiek en jazzrepertoire.

 

Hanna heeft een reeks cd’s op haar naam staan, met o.m. de complete Etudes-Tableaux van Rachmaninov. Het album ‘Sounds of War’ met violiste Maria Milstein werd door de NRC verkozen als een van de vijf beste klassieke albums van 2015 en won in datzelfde jaar een Edison Klassiek in de categorie ‘Kamermuziek’. Haar solo album ‘Let’s Dance!’ is een live-opname met werken van Scarlatti, Couperin, Chopin, Debussy, Gershwin en Kapustin.

 

In 2019 begon Hanna een samenwerking met Naxos Music Group om de pianoconcerten van Ludwig van Beethoven op te nemen in de kamermuziekbewerking van Vinzenz Lachner. Dit Beethoven-project is vorig jaar afgesloten met het 2e en 5e pianoconcert.

 

Hanna treedt regelmatig op in landen als Italië, Duitsland, Zweden, Engeland, Ierland, de VS en Canada. In Nederland was zij o.m. te horen op het Prinsengracht Festival en in talloze zalen als Tivoli/Vredenburg en de Vereeniging in Nijmegen.