18 december 2021

Apollo Ensemble

'Een koninklijke kerst met Anna van Hannover'

Solisten:

Renate Arends (sopraan) | Floris Onstwedder (trompet)

David Rabinovich, Lilia Slavny, Daphne Oltheten, Agnieszka Papierska (viool)

Yoshiko Morita (altviool) | Cassandra Luckhardt (cello) | Jesse Solway (contrabas)

Ofer Frenkel, Robert de Bree (hobo/blokfluit) | Thomas Oltheten (fagot)

Marion Boshuizen (klavecimbel/orgel)

G.F. Händel (1685-1759)

Ouverture 'Parnasso in Festo', HWV 73

Gloria in excelsis Deo

J.S. Bach (1685-1750)

Brandenburgs Concert no. 2

J.M. Leclair (1697-1764)

Sonate voor viool en bc,

uit Quatrième livre

J.S. Bach

Nur ein Wink

(Weinachtsoratorium)

G.F. Händel

Concerto voor klavecimbel in F, opus 4/5

Let te Bright Seraphim

(duet met sopraan)

Rejoice (Messiah)

Anna van Hannover

Bron: Wikipedia

Dit concert is zonder pauze.

Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting conform de dan geldende Covid-regels.

Toelichting:

Anna van Hannover kreeg in Londen klavecimbel- en theorielessen van G.F. Händel. Tijdens haar verblijf in Leeuwarden liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik de Grote, haar penvriend, kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren. Allen waren diep onder de indruk van haar scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten. Ze zong, speelde klavecimbel en fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes.

Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S. Bach.

Het Apollo Ensemble speelt vanavond een kerstprogramma dat door Anna van Hannover zelf bedacht zou kunnen zijn.