Foto: Foppe Schut

Brahms en Ter Horst

Stella Zake (viool)

Marieke Kosters (viool)

Lotus de Vries (altviool)

Renate Apperloo (cello)

“Frei Aber Froh”

Johannes Brahms (1833-1897) Strijkkwartet nr. 2 in a-klein, Op. 51 nr. 2 Allegro non troppo

Andante moderato

Quasi Minuetto, moderato

Finale. Allegro non assai

Maarten ter Horst (1987)

Strijkkwartet nr. 2 in Bes-groot (2020)

Allegro leggero e liberamente

Adagio lusingando

Waltz, Appasionato e in tempo rubato

Epilogue, Con malinconia. Andante - Moderato

Dit concert is zonder pauze.

Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting.

Toelichting

‘Frei aber einsam’ (F-A-E) werd, na de scheiding van zijn vrouw, het levensmotto van sterviolist Joseph Joachim, Brahms’ goede vriend. Het F-A-E-motto verwerkte Brahms o.a. in het openingsthema van zijn tweede strijkkwartet. Ook gaf Brahms er een leuke draai aan met een toepasselijk nieuw motto ‘Frei aber froh’ (F-A-F): hijzelf bleef namelijk ongehuwd en wijdde zijn hele leven aan componeren, het bestuderen van muziek en eenzame wandelingen in de natuur. Ook het F-A-F-motto verwerkte hij in zijn tweede strijkkwartet.

Voor Maarten ter Horst (Eindhoven, 1987) is componeren een manier om emoties te delen. Hij gaat uit van herkenbare melodieën en schrijft partijen die elkaar opstuwen in een zoektocht waarin dromen en verlangens zich willen verzoenen met de werkelijkheid. Ter Horst is op zijn 16e begonnen met componeren, is daarna een andere richting gegaan, maar voelde op zijn 30e weer de drang om muziek te schrijven. Hieruit ontstonden zijn twee sterk autobiografische strijkkwartetten, die hij als verwerking van enkele gebeurtenissen in zijn leven afrondde tijdens de lockdown in 2020. Brahms diende daarbij als grote inspiratiebron. De muziek brengt een groot palet aan emoties. Zo vertelt het Tweede Strijkkwartet een verhaal over liefde, herinneringen en dromen. Ter Horst schreef zijn muziek in de hoop dat veel mensen zich ermee kunnen identificeren.

Helikon Kwartet

Het Helikon Kwartet werd in 2015 opgericht en is sinds 2017 in opleiding bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Recentelijk zijn ze geselecteerd voor een strijkkwartet Stipendium uitgereikt door Het Kersjesfonds.

Het kwartet geeft vele concerten door heel Nederland. Zo speelden ze in het Concertgebouw te Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Tivoli Vredenburg en Orpheus Apeldoorn. In 2019 verzorgden ze een aantal concerten tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachtenfestival en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Ook waren ze te gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s zoals Spiegelzaal AVROTROS, Jets Muziekfabriek en NTR Podium Witteman. Het Helikon werd voor twee jaar intensief gecoacht door Quatuor Daniel, binnen de Rabo Next Stage, een coachingstraject voor jong talent georganiseerd door Tivoli Vredenburg. In 2016 ontving het kwartet een beurs om masterclasses te volgen bij het Chilingirian Quartet in Engeland. In 2017 volgde het Helikon als gast ensemble lessen binnen de European Chamber Music Academy. Ze ontvingen lessen van onder anderen Stefan Metz, Luc-Marie Aguera, Eberhard Feltz, Petr Prause, Daniel Rowland, Miguel da Silva, Johannes Meissl, Emanuelle Bertrand, Ásdís Valdimarsdottír, Dmitri Ferschtman, Denis Brott en Cuarteto Quiroga. Het kwartet besteedt graag aandacht aan actuele onderwerpen en werkt hierbij regelmatig samen met componisten.

Tijdens NJO Muziekzomer 2018 creëerden ze een programma geïnspireerd op klimaatverandering. Ze gaven een wereldpremière van componist Ryan Probert, genaamd ‘Twilight City’